Orthorexia nervosa – az egészségesétel-függőség

Paleo, fitt, glutén-,tej-, szénhidrát-,zsír-, adalékanyag-, cukormentes, vega, vegán “finomságok”

 

Ismersz a környezetedben olyat, akivel nem lehet egy felszabadultat vacsorázni, délután beülni valahova egy kávéra, vagy a kisboltban vásárolni? Olyat, akinek többször jön ki a kalória vagy a bio szó a száján, mint az, hogy hogy vagy?
Tőlem nemrég megkérdezték az órám előtt, hogy te komolyan szoktál “szemetet” enni?
Hát szemetet nem, de ha Balaton szeletet vagy Pöttyös Rudit akarok uzsonnázni, akkor azt fogok. Magam is jobban szeretem, ha én sütöm, főzöm azt, amit eszem, de azért nem egy sátáni gaztett, hogy ha megeszed a főzeléket a kifőzdéből, mert nem volt időd aznap főzni.
Sajnos a túlzásba vitt és át nem gondolt edzések mellett az étkezésnél is hasonló extrém határokat feszeget a média, és injekciózza az emberek agyába, mint egy lassan ható mérget. Mert a legtöbb méreg és allergén, nem az ételekben van, hanem az agyunkban. Egészen biztos vagyok benne, hogy aki ilyen-olyan ételallergiával küzd, annak tényleg nem tolerálja a szervezete ezeket az összetevőket. Na de miért? Abba belegondolt, hogy ő maga például mennyire toleráns másokkal, az élettel, magával szemben?
Fogyókúrák és diéták
A fogyókúra szó elavult, már diétának vagy életmódváltásnak hívjuk. A diéta egyébként egyenértékű a fogyókúrával. Meghatározott ideig mást eszem, mint amit megszoktam. Nagyon jó. De mi van, ha lejár a határidő? Visszatérsz a régi megszokotthoz, és a jojó effektus bekövetkezik. Lehet, hogy számodra akkor ér véget ez az időszak, amikor elérted a célod. Mert Te kitartó vagy, és mindenre elszánt. Remek. De mi van, ha elérted a kívánt súlyt/kinézetet? Visszatérsz a régi megszokotthoz, és a jojó effektus bekövetkezik.
Mi a helyzet az életmódváltással? Ez egy nagyon kifejező szó. Bárcsak belegondolnánk, mit jelent. Életmódot váltani, megszokásokon, gyerekkorunk óta berögzült tradíciókon változtatni nem kis feladat. Nem megy egyik napról a másikra. Ahogy már írtam az edésnél is, ha eddig nulla percet töltöttél sporttal, akkor először heti egyet, maximum kettőt iktass be. De azt iktasd be a napi rutinodba! Mint a fogmosást. Az sem marad el azért, mert kevés az időd (remélem 🙂 ). Az evéssel ugyanez van. Egyszerre egy dolgon változtass, ha az már véredben van, jöhet még egy. Nem kell egyik napról a másikra kizárólag egészséges, bio, mindenmentes ételeket enni. Sőt! SŐŐŐT!!
Sajnos ilyenkor is az egyensúly borul fel az ember lelkében, ami külső szemnek ebben a kényszerbetegségben nyilvánul meg. Sokszor egyébként nem is látszik a testükön, mennyire “egészségesen” étkeznek, mert a mindenmentes fénnyel való táplálkozást számtalan falásroham töri meg, amiről nem beszél a külvilágnak.Az orhorexia nervosa egyébként azokra kifejezetten jellemző, akik félnek a jövőtől. Félnek az elhízástól, az öregedéstől, bizonyos betegségektől. Megfigyelhető az is, hogy legtöbbször a magasabban képzett nőket érinti, és általában azokat, akik épp nem túl produktív szakaszukat élik. “Nem kellenek semmire.” “Nem jók semmire.”
A téma természetesen ennél sokkal bonyolultabb, csak szerettem volna, ha látjuk, milyen sokféle probléma és tévhit van jelen az életben. Szóval, amikor azt látod, hogy milyen jó XY-nak, mert Ő csupa egészséges és diétás dolgot eszik, jusson eszedbe, hogy egyrészt, biztosan nem csak azt eszi, másrészt pedig komoly gondok lehetnek a háttérben, ha ilyen súlyos szenvedélybetegség lett a következménye.

A végére pedig egy videó, ami szókimondó, arculverő, de – ha van ehhez humorérzéked – vicces görbe tükör arról, amikor mások és a trendek miatt “mindenmentesen” akarsz étkezni! Tényleg csak az erősebb igedzetűeknek! 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=T6nUpb7IPdc

Vidám napokat!
Zsófi