Minél több edzés, annál jobb eredmény…vagy mégsem?

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.60″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Hallottál már a SZUPERKOMPENZÁCIÓ elvéről?

Ma egy nagyon kedves, új vendégemmel arról beszélgettünk, hogy az embereknek mindenben azonnali eredmény kell. Legyen szó akár környezettudatosságról, tanulásról vagy sportról. A legtöbben ezért mindent hamar feladnak, hiszen egy-két héten belül nincs látható hatása. Ilyenkor az “életmódváltók” egyik fele visszatér a sportmentes élethez és a finomított cukorhoz, mert hát nem fogyott le ennyi idő alatt ( a sport sokkal többről szól, mint a fogyás : KATT 🙂 ). A másik fele viszont átesik a ló túloldalára, őrült edzésbe és koplalásba kezd. Nos, egyikből sem lesz jó eredmény.
(kép: szemelyiedzoblog)
Ahogy tegnap a Facebook-on megosztottam, fontos betartani, az egyszerű Roux-szabályt! Ezt egészítjük ki a szuperkompenzáció elvével, melyet, ha nem tartasz be, nem fog nőni a teljesítményed!
Amikor sportolsz, elfáradsz, leépítési folyamatok zajlanak a testedben. A szervezet védekezni kezd a túlterhelések ellen – erősebb struktúrát és energiaraktárt épít fel. Ha ezt rendszeresen kell tennie, az egész test alkalmazkodni kezd – izmot épít, növekszik a szívkamra, javul az állóképesség, csökken a zsír… 🙂
A rendszeresség viszont nem elég ezekhez a folyamatokhoz, kell a megfelelő ingersűrűség. Azaz, ha túl ritkán, hetente, kéthetente edzünk egyszer-egyszer, az nem fogja kiváltani a fent leírt edzéshatást. Ha túl gyakran, minden nap, vagy napi többször is sportolunk, akkor pedig testi károsodást érünk el, nem teljesítmény növekedést.
Akkor mi az optimális? Nézzük meg egy grafikonon:
Tehát nemcsak a gyakoriságnak kell megfelelőnek lennie, hanem az edzés intenzitásának is! Alapvetően tehát a következő edzésingert mindig az alkalmazkodási folyamat legmagasabb pontján kell végeznünk. Ha mindig ugyanazt a sportot, ugyanúgy végzed, nem növeled terhelést, akkor csak szinten tartod magad. Ahhoz, hogy fejlődj, mindig növelni kell az intenzitást! Ez alól van kivétel: ha épp fáradtabb, nyűgösebb vagy, rossz napod van. Ekkor a teljesítményed az átlagos alatti, tehát ne ekkor akarj csúcsokat dönteni!
Ami még kimaradt: a pihenés. Ugyanolyan fontos, mint az edzés. Ahogy a grafikonon látszik, ekkor töltődsz fel. Ha nem hagysz magadnak időt rá, a teljesítményed egyre csökkenni fog. Képzelj csak el egy akkumulátort, amit teljesen lemerítesz, majd a szükséges 10 óra helyett, csak 5-öt töltöd, nem fogja addig bírni utána, mint azelőtt, ugye? Tehát megfelelő mennyiségű pihenésre szükség van! Na de sajnos még ez sem elég. Ha nem alszol egyben 7-8 órát, hanem délután egy kicsit, este egy kicsit, éjjel is, vagy állandóan jár az agyad, és nem tudsz elég mélyen aludni, pihenni, sosem fogod kellően feltölteni magad. Muszáj kikapcsolni magad és rendesen, hatékonyan pihenni ahhoz, hogy fejlődni tudj. Térjünk vissza az akksira. Ha felteszed 10 órát tölteni, de egy elhasználódott, régi töltőbe, ami már rég nem az igazi, ugyanannyi töltés lesz benne? Nem hiszem. Megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre van szükség!
Ha tehát javulást akarsz a szervezetedben elérni, jobb közérzetet és mutatósabb formát szeretnél, be kell tartanod a fent leírtakat a gyakorlatban magadhoz igazítva. Ez nagyjából azt jelenti, hogy heti 4-5-ször kell edzeni és 7-8 órát egybefüggően aludni. Sose eddz egymást követő napokon ugyanarra az izomcsoportra, és mindig változtasd – főleg növeld – az intenzitást. Ne máshoz mérd magad, minden alkalommal a “tegnapi” önmagadat próbáld meg felülmúlni (de tudd azt is, hogy melyek az aznapi határaid)!
Hidd el, meglesz az eredmény! 🙂
Ahogy visszaolvasom, elég sok információt kaptál most, de az utolsó bekezdésben összegezve láthatod a lényeget. A többi háttérinformáció. 🙂
Kitartó, fegyelmezett munkát és hatékony alakulást kívánok Neked! Ne feledd, hogy minden Rajtad múlik, tenned Neked kell, de ha bármi kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal. Ígérem, hamar válaszolok! 🙂
Szeretettel, Zsófi

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]