A pilates “nagyitorna”

Tegye fel a kezét, aki volt már pilatesen, és azt gondolja, hogy az “nagyitorna”!
Most tegye fel az a kezét, aki volt már pilatesen, és a legkevésbé sem gondolja, hogy “nagyitorna” volna!
Van egy ilyen elképzelés a köztudatban, miszerint a pilates csak nyújtogatás ( abban is jócskán le lehet izzadni), lagymatag erősítgetés.
Eddig azonban 100%-ban meglőpödött, aki ebben a szellemben jött be pilates órára.

 

Joseph Pilates az által feltalált pilates gépen, a Reformeren

 

Vajon miből fakadhat ez a tévhit? 
Általában úgy gondoljuk, hogy csak az lehet hatékony edzés, amin “tombolunk”, mindenből “négyszernyolcat” végzünk, üvölt a zene, és másnap elviselhetetlen izomláz gyötör.
Nem mondom, hogy az ehhez hasonló edzések tiltólistásak. Dehogy! De ha nincs olyan testtudatos mozgás a heteidben, ahol magadra tudsz figyelni, nem pedig a tükör előtt/színpadon magában tornázó edzőre, az már szerintem probléma.
Miért? Mert elfelejtesz koncentrálni, belső, mélyizmokat erősíteni, tudatosan irányításod alá venni a saját tested. (Erre nagyon jó kis gyakorlatokat szoktam végeztetni az óra elején. Rögtön mindenki úgy kezdi érezni, mintha nem is maga mozgatná a végtagjait. 🙂 )
Sokat mondó ráadásul, ha ennyi extrém inger kell ahhoz, hogy a mindennapi gondok háttérbe szoruljanak (ugrálás, hangos zene, fájdalom, tömeg). Valószínűleg akkor egy picit rendbe kellene rakni az élet elnyomni kívánt területeit.
A pilatestől lazább, ruganyosabb leszel. Mert vannak alapból nyújtásban végzett erősítő gyakorlatok, és mert sokféle módon nyújtunk. A nyújtás szintén nem trendi “gyúrós társadalomban”. Fölösleges időtöltés, aminek semmi haszna. Pedig mondjuk a gerinced vagy a csípőd nyújtása fontosabb, mint a bicepszed kerületének növelése. Rengeteg sérüléstől ment meg, sokkal szabadabbá teszi a sport- és a hétköznapi tevékenységeidet és mellesleg a laza izmok sokkal szebben is mutatnak, mint a bekötött tömbök. Viszont a nyújtásnál másféle erőt kell kifejtened, sőt inkább magadra venned, hogy változást érj el. Azt megint csak könnyűnek, lassúnak, unalmasnak ítélik. Pedig egy kötött izomzatú embernek nyújtani igen nehéz kihívást jelent. 
Ha Te is úgy gondoltad eddig, hogy a pilates “nagyitorna”, gyere el hétfőnként a Roxy Stúdióba a 18:00-kor kezdődő pilates órámra, és ha azt gondolod, hogy egyszerű volt, visszakapod az óra árát! 🙂
Ha pedig preventíven hatékony, akkor hozz magaddal Még Egy Embert! 😉 🙂

Egészséges edzéseket Mindenkinek!

Zsófi