Van az évben két kedvenc időszakom.

Tavasztól szeptemberig a szép meleg, nyári napok és a gyönyörű, szívet melengető Advent. Fények az utcán, forralt bor, kürtős kalács, forrócsoki… Jól beöltözve, romantikusan sétálgatva fogyaszthatod bármelyiket a barátaiddal, szerelmeddel, és élvezheted a karácsony ízét a szádban és a lelkedben.

Hát igen, a lelkedben. Mert ezekre a szervezetednek semmi szüksége. De hát olyat bizony minden nap fogyasztunk, amire nem testünknek, hanem a lelkünknek van szüksége. A kávé rituáléja, a desszert ebéd után, néha egy pohár bor. Ezek mind jó érzéssel, nyugalommal töltenek el, édes perceket csempészve vele a napodba. Egyiknek sem a tápanyagértéke számít.

Így van ez a karácsony ízeivel is. Elhozzák a békét a napodba, kellemes társasággal töltött estét munka után. Ezeket mind természetes, hogy kívánod, vágysz rá, és meg is érdemled. Aztán látod a facebookon, hogy a Zsuzsika bezzeg gluténmetes kekszet sütött otthon, és abból is alig evett. A Mari az estéit nem a vásárokban tölti, hanem futni megy ilyenkor. Tomi pedig arról posztolt, hogy az edzőterek milyen üresek ilyenkor, pedig minden embernek itt lenne a helye zabálás helyett.

Természetesen ne tunyulj el, és ne egyél összevissza mindent, ami létezik, csak mert a kabát eltakar. A testednek bírnia kell még sok-sok évet egészségben. Úgyhogy semmiképp ne hanyagold az edzéseket, a tápanyagban gazdag ételeket, rostokat, sok-sok vizet… DE! Szerinted a párod csak arra akar majd emlékezni, hogy “de jó segge volt a csajomnak ezen a karácsonyon”? Vagy mivel úgyis egész évben teszel magadért, inkább arra emlékezne, “hogy a (jó seggű) csajommal forralt bort kortyolgatva sétáltunk, beszélgettünk, ettünk, ittunk szerettük egymást egész este”?
Nagyon rossz iránynak tartom, hogy emberek azért nem vesznek részt hús-vér közösségi életben (nem, nem online hazugságokra gondolok), mert az alakjuknak árthatnak épp vele. Sokszor elgondolom, hogy 70 éve múlva, a végső búcsúmkor mire fogok gondolni: de jó, hogy nem volt narancsbőr a combomon, vagy arra, hogy ÉLTEM. Egészségesen, szenvedélyesen, sporttal, bulival, barátokkal, nagy családdal, jó programokkal.

Százéves Zsófi utóbbira szeretne emlékezni. És a százéves Te?